Sensuell slöjd!

I vårt projekt återkommer vi ständigt till att det finns något fantastiskt och sensuellt i hantverk och slöjd. Därför letade vi reda på en förklaring av begreppet sensualism från nationalencyklopedin som vi kände att vi verkligen kunde känna igen oss i, här är den:

sensualism(av senlat. sensua´lis‘sensuell’, av sensus),
inom kunskapsteorin uppfattningen att allt vetande härrör från sinnesfunktionerna.
I etiken står sensualism för tanken att det högsta värdet är sinnesnjutning.
I estetiken talar man om sensualism, när ett verk – litteratur, konst eller musik – skapar en starkt sinnlig, ofta sexuell respons.

Kanske låter det långsökt? Men, låt oss bryta ner det för er. För det första:

inom kunskapsteorin uppfattningen att allt vetande härrör från sinnesfunktionerna.

– med andra ord,  slöjd i sin renaste form – att lära sig av att se, röra och att göra. Att uppleva hantverket med alla sina sinnen. Känn hur det färska trät eller ullen luktar, se hur färgerna passar ihop, hör hur träspånet landar på marken eller hur spinnrocken snurrar. Även om du kanske i första hand inte känner för att smaka på din slöjd, (Även om det kan vara ett bra instrument i skinngarvning för att känna om den nykokta barklagen är bra) så vet de flesta som gått en eller annan kurs att det är väldigt viktigt att fika när man hantverkar!
Sist, men kanske viktigast, måste du känna din slöjd. Använd fingrarna och känn i ullen, känn hur mjukt garnet är, hur len den täljda ytan blir med en riktigt bra kniv, känn lerans konsistens när du formar den eller stå vid ässjan och känn värmen när järnet värms.

I och med att du använder alla sinnen när du hantverkar lär du dig så otroligt mycket!

Så vidare till nästa del:

I etiken står sensualism för tanken att det högsta värdet är sinnesnjutning.

Vi har upplevt att det finns en tendens att man bland slöjdare prioriterar sinnesnjutning framför något annat, och vi menar då att slöjd är en form av sinnesnjutning.

I estetiken talar man om sensualism, när ett verk – litteratur, konst eller musik – skapar en starkt sinnlig, ofta sexuell respons.

Här kommer namnet på vår blogg in, att uppleva känslan av hantverket med så positiva känslor att man jämför det med erotik har vi upplevt flera gånger. Eller om jag säger, en välslipad hyvel på rakfibrig kvistfri björk eller lagda sömmar och knapphål med lintråd, så kanske ni förstår vad vi menar.

Hantverk är helt enkelt fantastiskt bra, på så många sätt. Vi tillhör den del av hantverkarna som verkligen tillåter oss att njuta av slöjden, vare sig det är materialet, någon del i processen eller det färdiga resultatet.

Till sist kommer således en uppmaning såhär i sommartider:


Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s