Som en sönderavlad hund

Annika Ekdahl, textilkonstnär och forskare på institutionen för kulturvård, gick igång en gång i våras när jag berättade om slöjdsynderprojektet.

Normer och regler om hur slöjd ska se ut eller ska vara. Det där känner jag igen!

Hon berättade om gobelänger, som hon håller på mer och att det finns grupper typ klubbar i södra Europa som arbetar med gammal gobelängteknik med syftet att bevara och föra tekniken vidare. Tanken är självklart god men resultatet blir en likriktning. Man väver gobelänger på ett visst vis, och man tycker att de gamla gobelängerna är så fina att man aldrig riktigt utvecklar tekniken.

Det är som en hundras som sönderavlas, man lägger så stor fokus på att bevara de bra och fina kvaliteterna hos en hund att man missar det som gör hunden till en hund. Det som inte är perfekt, dens unikhet.

Och som vissa folkdräkter. De ska se ut på ett särskilt vis, som bestämdes vid en särskild tidpunkt. Borta är mångfalden och utvecklingen. Det blir en tradition som bevaras, men inte lever. Den som bryter mot traditionen och kör sitt eget race syndar  och blir snabbt och diskret tillsagd av DRÄPO – dräktpolisen.

Typiskt trist.

One thought on “Som en sönderavlad hund

  1. Just hemkommen från Österrikiska Kitzbühel kan jag lugnt konstatera att de må vara hur konservativa de vill. De har bevarat sitt dräktskick med dirdeldräkter och lederhosen men de är alla unika. Jag såg minst tre seriösa affärer med dirdeldräkter. Den jag gick in i hade säkert 100 dräkter, men inte två lika dana. Alla hade olika tyg, mönster och kombination av dräkt, blus och förkläde. I butiken höll just en flicka i fjortonårsåldern på att prova ut en dräkt. En rejäl investering för föräldrarna men tydligen en tradition som är minst sagt levande. Lika dant var det på Färöarna. Ungdomarna bär folkdräkt till konfirmation, student och liknande tillställningar. Alla har liknande snitt men är ändå unika beroende på val av tyg färg och broderier. Det är kanske dags att avliva dräktpoliserna så att alla känner sig fria att göra sin egen dräkt.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s