Sammanhang

När jag, Elin och Sara pratat om vad en Slöjdsynd egentligen är har vi återkommit flera gånger till att något som för någon är helt rätt samtidigt kan vara helt fel i ett annat sammanhang.

Första gången jag upptäckte det på riktigt var den gången jag inför mitt första lajv skulle slöjda något som i lajvet skulle användas som bröllopsgåva i min karaktärs förestående bröllop. Då köpte jag köpte ett vitt ullgarn, eftersom jag hade förstått att naturmaterial var att föredra i sammanhanget, och virkade därefter under en hel del möda en stor sjal som verkligen blev hur fin och vacker som helst. I lajvet behövde vi sedan aldrig använda sjalen eftersom min karaktär såg till att bröllopet av olika anledningar inte gick av stapeln, men när jag samma år åkte på mitt livs första medeltidsvecka på Gotland förstod jag snart att virkning var långt ifrån rätt, det var inte HK (Historiskt Korrekt).

Så, min stora, fina yllesjal var helt fel i det sammanhanget, men helt rätt utifrån ett slöjdperspektiv.

Jag lärde mig istället att nålbinda, och använde min sjal till vardags där den ofta blev positivt uppmärksammad. Men den blev också en påminnelse om hur naiv och okunnig jag varit när jag åkte på det där första lajvet. Nu för tiden är jag ändå relativt kunnig i var som är HK och vad som inte är det men den där känslan av att ha fattat fel hänger ändå kvar.

Vore det inte underbart med ett sammanhang där allt är tillåtet?

/Malin

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s