Skrock del 3 – Smeden

Jag tänkte ta ett litet uppehåll från textilen och titta in hos smidet och den förtrollande smeden. Den som kan tämja eld och järn måste ju förstås vara i det närmaste trollkarl men det finns några saker som måste tänkas igenom också för smeder.

0 572

1. För att inte drabbas av olycka när det ska till att smidas ska du
– kasta salt över vänster axel innan du går hemifrån
– lägga kyrkogårdsmull och/eller ett ben från en avliden under ässjan
– hålla dig på god fot ned tomtenissarna

2. Vill du ha en lie som håller sig skarp för alltid ska du
– gå till det ställe bergssmederna brukar smida på om kvällarna, där du hörde dem men inte såg dem
– ställa dit en bit järn, lite bröd och en sup
– be dem snällt att göra en lie åt dig
– gå hem och sov
– hämta nästa morgon den skarpaste lien du kan tänka dig
– KOM IHÅG! titta aldrig på eggen, då förlorar den sin kraft och går mitt itu.

3. Om någon som är lite krasslig kommer till smedjan på besök så är det bara att lägga upp vederbörande på ässjan och blåsa på så mycket du orkar med blåsbäljen. (ska personen ifråga bli friskare kan det vara en fördel att inte tända ässjan först)

4. Om du vill hämnas på någon ska du tre på varandra följande torsdagsnätter smida på samma spik, naken, mumlandes magiska ord. (hockopocko pomperipossa simsalabim och liknande) Den tredje natten är spiken så laddad med magi att den på egen hand kommer hoppa iväg och sticka ut ett öga på den du vill hämnas på.

5. Om du misstänker att någon kanske, eventuellt, skulle vilja hämnas på dig så ska du smida dig en kniv under skärtorsdagen. En sådan kniv kommer avslöja om maten du skär i är förgiftad.

6. Känner du att du skulle vilja ha lite lycka i sänghalmen så kan du gardera dig genom att lägga en av dina hammare bland lakanen.

7. Om du skulle misslyckas med en kniv eller kanske ha sönder vid något tillfälle kan du hoppa högt av glädje, för det är en sådan kniv, ångerstålet som hjälper allra bäst mot onda krafter.

I övrigt behöver inte smeder vara särskilt rädda, för inte ens den onde själv kan undvika att bli lurad av smeden. Detfinns en berättelse om att hin håle begav sig till en smed för att göra upp om det kontrakt de båda gjort för några år sedan. (en smed måste ju ha gjort ett avtal med något underjordiskt för att kunna tämja elden på det där viset) Men när den onde klev in i smedjan stod smeden och slipade naglarna. Den onde blev förstås nyfiken och eftersom den onde ju har så långa naglar så lyckades smeden övertala den onde att själv pröva. Smeden visade hur den onde skulle placera handen i städet (?) och när den onde följde instruktionerna passade smeden på att dra åt så hårt att den onde fick lova honom flera lyckliga år till i livet.

Den onde kom naturligtvis tillbaka och just då fanns inte städet i smedjan. Men smeden bad att få gå och säga adjö till sina närmaste först, vilket den onde gick med på. När smeden kom tillbaka, bärandes på städet flydde den onde hals över huvud.

Så var det med det. Många trix finns det att ta till.

/Malin

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s