Skrock del 7 – När väven är klar

När varpbommen skymtar börjar vävarbetet närma sig sitt slut, då ska du ta dig en kopp kaffe, ett såkallat gla’hålskaffe. Det där ”hålet” som blir när väven snart är klar och vävbommen börjar skönjas mellan trådarna kallas många saker, så som:  gla’hålet, nakna gubben, hästen håller på att bli mager, bruden visar baken, karln visar röven.

Klart är iallafall att det på ett eller annat sätt är en händelse att uppmärksamma. När sedan nedklippningen ska ske så måste du tänka på följande:

1. Nedklippningen måste ske under tystnad, annars får du sorg i huset.

2. Om du inte stänger dörren kan någon riskera att komma in under nedklippningen, denne kommer då att dö inom ett år.

3. Det är väldigt viktigt att den tomma vävskeden tas bort så fort som möjligt ur vävstolen för OM det skulle komma in en gravid person och se den tomma vävskeden kommer barnet drabbas av missbildning.

4. Om någon i hushållet är gravid och nedklippningen sker snabbt och smidigt (dock utan den gravides närvaro) kommer förlossningen att gå snabbt och smidigt den med.

5. Omedelbart när väven är nedklippt måste du klippa av en bit av väven. Gå ut på gården och klippa bitar av tyget, ett i taget, samtidigt som du säger: Nu offrar jag åt norr, söder, öster, väster, åt gärdsrå, åt tomtrå, åt ture och åt elden. Du ska ta ett steg tillbaka in i stugan igen för varje ”offer” och den sista biten ska sedan slängas in i elden.

6. Äfsingarna får du inte kasta bort hur som helst eftersom de bär på sån stor magi kan den som får tag på dina äfsingar utöva nästan obegränsad magi över dig. Det sitter lika mycket av dig i dina äfsingar som i ditt hår eller dina naglar.

7. Du får inte heller bära kläder gjorda av äfsingar eftersom det också innebär att trollkunniga får makt över dig.

8. Äfsingarna får inte brännas, då blir det dålig skörd kommande år. Det enda rätta sättet att handskas med äfsingar är att gömma dem under en riktigt jordfast, tung sten och låta dem ruttna bort där.

9. Det sista du måste tänka på är att ha koll på alla dina solv, för om trollen får tag på dem kan de binda dina kreatur.

Det var den sista skrocken för tillfället. Vet ni om något annat som en måste tänka på innan eller under slöjdandet så tipsa gärna!

/Malin

IMG_1983 fix

 

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s